De Vlodderstad bij Glanerbrug

 http://www.vloddercross.nl/

http://cultureelerfgoedenschede.nl/

 Glanerbrug zit vol met verhalen!!!! Schrijf ze op, en stuur ze naar de Historische Kring Glanerbrug.

Peter Waardenburg Oude filmbeelden Aamsveen van Dr. Waardenburg.

https://www.youtube.com/watch?v=3ayB4xkqjQE

 

 

Al 34 oude en nieuwe foto' s van de Vlodder en omgeving.

 Wie woonden er in de Vlodderstad?

Dat waren de families  Veenhof, ter Höfte landbouwer, Peters.Aldenkamp, Stein, Bergsma, Bijenhof, Boxem, Slotboom, Menger, Veenendaal, Veenhof, Peters, Karels, de Jong, Jongedijk, Eggert, Visser-Dassen, Wilbrink, Beld, oude Visser.

                      

                                   

 

                                      

 

                         Het echtpaar de Jong. Kinderen uit dit huwelijk:

Grietje Stuivenberg - Bakker stuurde mij de volgende informatie:

Ielke , Bastiaan, Aaltje, Aafke, Aukje, Suzanna(Zwaantje mijn moeder), Jan, Rikus, Grietje, Marietje,

 

 

 

        

 

 

Engbert en Mina ter Höfte 25 jaar getrouwd. Deze foto is gemaakt in 1950.

Staand v.l.n.r. Frits van de Bovenkamp ( schoonzoon) dochter Dina, zoon Bernhard met zijn eerste vrouw, Hendrik ter Höfte.

Zittend v.l.n.r. Opa Bernhard ter Höfte, Engbert ter Höfte met het zoontje van Bernhard en zijn vrouw, Mina ter Höfte met het dochtertje van Frits en Dina, daarnaast de moeder van Mina, en deze is nog wel in klederdracht. Deze fraaie foto kreeg ik van Elke Stentenbach uit Duitsland.

 

                 

 

             Bron: Dagblad de Tijd 16 - 09 - 1934. http://kranten.kb.nl/

 

 

                                                 

                                           

 

Bron: De Telegraaf 17 - 09 - 1934. http://www.delpher.nl/ 

 

Heel lang geleden. De boerderij van Engbert en Mina ter Höfte. Het echtpaar had een dochter Dina en een zoon Bernhard. Ook werkte er een broer van Engbert, Hendrik. Hendrik was een hele aardige man. Hij had een heel zacht karakter. Engbert was wat moeilijker van karakter. Bernard ook. Dochter Dina had verkering met ene Frits. Moeder Mina en dochter Dina waren heel aardig. Ook woonde er in de oorlog ook nog een oude opa bij in. Jan de Jong was er de knecht. Jan voetbalde later in Eilermark, en was getrouwd met een dochter van Wiebe Schoenmaker. Jan vond ik een hele aardige vent.Ik heb er in de oorlog wel eens bij ter Höfte gegeten. De ene dag mijn zus Cobie en de andere dag ik.

De familie Ter Höfte komt oorspronkelijk uit Twekkelo. De naam was toen Hoftink.

 

Korte stamboom.

 

 

 

Lucas ter Höfte (mogelijk Hoftink) geboortedatum onbekend, is gedoopt op 23 – 12 – 1735 te Twekkelo.  Overleden op 03 – 08 – 1776.  Lucas was getrouwd met Anneken Hulscher. Anneken is gedoopt op 21 – 11 – 1736  te Usselo (Buursch).  In dit huwelijk werd één kind geboren, Berend ter Höfte.  In dit huwelijk werd Berend ter Höfte geboren.

 

 

 

Berend ter Höfte is gedoopt op30 – 09 – 1765 te Twekkelo. Hij overleed op 02 – 04 – 1832 te Lonneker. Berend was gehuwd met Eva Wesselink. Eva is geboren op 05 – 04 – 1778 te Lonneker. Zij overleed op 28 – 07 – 1832 te Lonneker. In dit huwelijk werd Bernardus ter Höfte geboren.

 

 

 

Bernardus ter Höfte werd geboren op 19 – 08 1798 te Twekkelo. Hij is gedoopt in de Ned. Herv. Kerk te Hengelo. Overleden op 18 – 02 – 1855 te Lonneker. Hij huwde op 20 – 04 – 1822 te Lonneker met Gerritdina ( Berendina) Schouwink. Gerritdina is geboren op 12 – 04 – 1802 te Lonneker. Zij overleed op 23 – 03 – 1863 te Esmarke in Lonneker. Gerritdina was wees. Haar ouders waren Jan Schouwink en Elisabeth Heutink. In dit huwelijk werden 8 kinderen geboren. Te weten: Bernardus, Elisabeth, Engbert †, Gradus, Enneken †, Engbert, Jan Hendrik †, Enneken, Jan Hendrik en Hendrina. De met een † aangegeven namen zijn kinderen die reeds jong zijn overleden.

 

Engbert ter Höfte geboren op 26‑03‑1834 te Lonneker. Overleden op 27‑01‑1885 te Lonneker op 50‑jarige leeftijd. Engbert trouwde op 34 jarige leeftijd op 28 - 05 - 1868 te Lonneker met Gerritdina Harberink. Gerritdina was toen 27 jaar. Zij was op  31 - 03 - 1840 geboren in Usselo. Zij overleed op 48 jarige leeftijd te Lonneker op 10 - 03 - 1889.

 

Uit dit huwelijk geboren o. a.

 

Bernardus ter Höfte geboren op 07‑01‑1870 te Lonneker overleden op 07‑12‑1956 te Enschede op 86‑jarige leeftijd. Bernardus is op 23 jarige leeftijd de 20‑10‑1893 getrouwd met Hendrina Goolkate. Hendrina is geboren op 11‑05‑1869 te Lonneker en is overleden op 26‑02‑1929 te Zuid Eschmarke (Lonneker). Hendrina is dus maar 59 jaar geworden. Uit dit huwelijk is o. a.  Engbert Hendrik ter Höfte geboren.

 

Uit dit huwelijk geboren o. a.

 

Engbert Hendrik ter Höfte,is geboren op 05‑01‑1900  te Zuid Eschmarke (Lonneker) Hij is overleden op 29‑05‑1980 te Glanerbrugop 80‑jarige leeftijd. Schipholtstraat 385. Engbert is  gecremeerd op 02‑06‑1980 te Usselo.

Engbert huwde op 25‑jarige leeftijd op 07‑02‑1925 te Lonneker met Hermina Fenna ter Riet . Hermina was 22 jaar oud toen zij in het huwelijk trad, Hendrine Fenna is geboren op 04‑08‑1902 te Lonneker.

Uit dit huwelijk zijn geboren:

Hendrina H.ter Höfte geboren ca 1925 te Glanerbrug. Zij huwde op  op 16‑06‑1945 te Enschede met  Frits van den Bovenkamp. Frits overleed op 03‑01‑1995 te Enschedeop 72‑jarige leeftijd. Het paar woonde toen vermoedelijk in de Javastraat in Enschede.

 

Bernard Gerhard ter Höfte is geboren ca. 1930 te Glanerbrug. Hij overleed op 16‑12‑1992 te Amerika  In Amerika, hoopte hij op verbetering van zijn hartziekte, Helaas is hij maar 62 jaar geworden. Mogelijk is hij enige tijd gehuwd geweest.

 

Mijn bron hiervan is mijn neef Bertus de Jongeburcht. Met hartelijke dank aan Bertus.

 

Van Elke Stentenbach uit Duitsland hoorde ik ( 29/01/2014) dat Dina van den Bovenkamp- ter Höfte in Enschede woont, en dat ze 88 jaar oud  is. En dat haar broer Bernard had meerdere hartoperaties en stierf in 1992 in de Verenigde Staten .                                                                                                          Inmiddels weet ik dat Bernard na zijn overlijden in Amerika aldaar is gecremeerd.

 

                         

              

 

 

Bewoners van de Vlodder. De man in het witte overhemd is M. Eggert, naast hem de jongeman is Henk Eggert. Henk was een bekend voetballer in het eerste van Eilermark. Henk speelde op de rechtervleugel. Naast henk zijn moeder. De anderen ken ik niet. Mogelijk dat het familieleden zijn. Deze foto is gemaakt aan de Schipholtstraat. Op  de achtergrond een deel van de landerijen van de familie ter Höfte.

 

 

                        

 

                        Foto Bert van de Haar.

 

                       

 

                         Foto Bert van de Haar.

                       

                     

                       Boerderij ter Höfte. Foto Bert van de Haar.

 

                      

Schitterende foto  van de Kersdijk  van Henk Elties in 2008. De Kersdijk ligt in de directe nabijheid van de Vlodderstad. Als jonge jongens kwamen wij er wel eens. We zwierven overal rond in het dorp. Dus ook wel eens in de Vlodderstad en omgeving. Eind van deze weg kwam je, meen ik, op de Haverkampweg uit. Rechts lag het hokkiesveld. Een prachtig stuk heideveld. Daar zaten toen nog adders. Op dat stuk heide  was in die tijd ook een voetbalveldje. Daar hebben we wel eens gevoetbald. We hebben daar ook eens een keertje geprobeerd om er een hele zondag door te brengen. Op een kaal stukje zand hebben we geprobeerd pudding te koken van puddingpoeder met water. Een bagagedrager boven een kuiltje fungeerde als kookplaat. De pudding mislukte uiteraard. Ik meen dat bij deze operatie betrokken waren Roelof de Ruiter, Harm Moed en ik (Egbert van de Haar).

 

                        

 

 

                                         

Rikus de Jong ( Karnemelk) in de mobilisatietijd van 1914 - 1918. Rikus was een van de bekenste bewoners van de Vlodderstad. Wie weet er meer over deze bijzondere man te vertellen? Graag via deze site op de home pagina contact met mij zoeken.

 

                  

 

Een bijzondere foto van het gezin Jongedijk. Het kleine jongetje is Albert Jongedijk. Hij was de opa van Tjitske Jongedijk van wie ik de foto kreeg. Heel bijzonder Tjitske. Hartelijk dank daar voor.

                                 

Een prachtige foto van de familie waarop opoe Tjitske ook op staat. Opoe Tjitske heb ik hieronder nogmaals weer gegeven. Deze verdere familie zijn geen inwoners van de Vlodderstad of Glanerbrug. Opoe Tjitske heette van haar eigen de Jong. Deze foto geeft hele mooie contrasten weer. Je zou haast kunnen zeggen dat de boer, de arbeider en de notaris samen op de foto staan. Zeer fraai.

 

                                              

 

                        Opoe Tjitske Jongedijk - de Jong. Heel lang geleden.

                     

                                

 

Albert Jongedijk, bewijs van Nederlanderschap.  Links een gerestaureerde foto.  

 

                                                                                                       

 

 

                               Zoon van Albert, Loeke (Lieuwe) Jongedijk. 

 

 

 

                          

 

De melkboer in de Vlodderstad? Foto archief Tjitske Jongedijk. Aan de stand van de zon te zien is het een uur of tien in de morgen.

 

FB_IMG_1506875488214.jpg

 

                    

 

          

 

Vlodderfeestje.

 

                        

 

Bouwtekening woning in de Vlodder.

           

 

Onderstaande tekst is niet van mij, maar van een onbekende schrijf(st)er. Ik vond deze tekst geruime tijd geleden op internet. Het is nu niet meer te vinden. Mijn vraag is: Wie schreef deze tekst, en is deze tekst compleet. Weet je meer hierover? Plaats dan een berichtje op deze site. Uiteraard zijn ook oude foto' s over de Vlodder van harte welkom. De Vlodderstadbewoners zaten niet zo erg met deze naam. Dirk Jongedijk vertelde vroeger eens tegen mij dat Glanerbrug de voorstad van de Vlodderstad was.Ja, zo kun je het dus ook bekijken.

Egbert van de Haar.

                                     De Vlodder

"Waar de benaming vandaan komt, is tot op heden niet exact bekend.

De circa 14 of 16 woningen werden voor de oorlog gebouwd. Enkele zijn, met aanpassingen,nog bewoond.

Ze hadden door de woningnood de status van noodwoningen wat ze dus ook waren, gezien de indeling en oppervlakte.

Drie middelmatige slaapkamers wat ruimte betreft, desondanks woonden en nog meer grote gezinnen. Het was een tijd date iedereen even weinig had, ondanks dat werd er onder elkaar geholpen.

Als kinderen hadden wij ruimte en vrijheid om te spelen. Op de heide achter de woningen hadden we een zelf gecreëerd zwembad en voetbalveld.

Te beleven was er altijd wat. Op een zondagmiddag wilden enkele mannen “enigszins onder invloed van Bacchus” paardrijden. In een weide van ter Hofte liepen enkele paarden waarmee dus geprobeerd werd een ritje te maken, wat door “Bacchus “  helemaal niet lukte, met gevolg enkele landingen.

Gesmokkeld werd er ook na de oorlog, met behulp van boeren die signalen gaven wanneer douane aanwezig was. Stropers waren ook actief in het Aamsveen. Een van de actiefste was Johan Jongedijk die haast ongrijpbaar was. Tot op een middag vier agenten verschenen om hem te arresteren. Ze hebben hem de weide ingedreven, maar hij gaf niet op, daarop werd hij in een been geschoten, waarna hij het verzet opgaf.

Er was nog een gebeurtenis. Naast ons woonde de familie Menger. Achter hun huis stond een afweergeschut. Bekend is niet of er ooit mee is geschoten. Wel is bekend dat de granaten die erbij waren door Menger (in wat wij noemden de “Drinkkuul” werden gegooid welke hij na de bevrijding er uit moest halen in een lange witte onderbroek. Uiteraard tot grote hilariteit van de gehele buurt.

De huizen hadden geen closet. In die tijd diende een Tönneke als opslag welke dan op gezette tijden geleegd werd. Wat te veel was werd op een mesthoop gegooid, waarna het op het land werd gebruikt, met als resultaat goed groeiende groente en hele dikke rabarber.

Wij hebben er tot 1949 gewoond, zijn verhuisd naar de nieuwbouw vooraan in de Schipholtstraat. Hierna wisselden veel woningen van bewoners. Bijkomend was dat veel Bruggenaren de Vlodder zagen als een mindere wijk van Glanerbrug. Maar met die opvatting hadden wij geen probleem.

Hieronder nog wat namen van voormalige bewoners, Aldenkamp, Stein, Bergsma, Bijenhof, Boxem, Slotboom, Menger, Veenendaal, Veenhof, Peters, Karels, de Jong, Jongedijk, Eggert, Visser-Dassen, Wilbrink, Beld, oude Visser".

 

Hieronder foto' s van de Vlodderstad bij Glanerbrug. Foto' s Bert van de Haar.

 

                 

 

                

 

 

                                    

 

          

 

 

         

 

 

      

 

Kersdijk.

 

      

 

                          

 

De Duuker.                                                       Hocky'sveld of hokkiesveld.

 

        

 

 

  Kersdijk.                                                     Boerderij Goolkate.