Uitgevlogen Glanerbrugger.

 

http://cultureelerfgoedenschede.nl/

Glanerbrug zit vol met verhalen!!!! Schrijf ze op, en stuur ze naar de Historische Kring Glanerbrug.

 

Uitgevlogen Glanerbrugger. Geplaatst op deze site op 20 februari 2010. Dit interview heeft enige jaren geleden in de Grensstreek gestaan.

Naam:

Egbert. A. van de Haar.

Geboren:

Ik ben geboren op 29 – 04 – 1937  Gemeente Lonneker. Daar viel Glanerbrug toen onder. Ik ben momenteel 69 jaar jong.

Straat:

Ik ben geboren in de Schipholtstraat no 155, niet beter te weten in de slaapkamer aan de voorkant. Dat is ook de enige straat in Glanerbrug waar ik heb gewoond. Mooie gezellige arbeidersbuurt.

Vrienden: Zeer velen. Aaldert Ziel, Roelof de Ruyter, Freek Wip, Joop Schuite, Harm Moed, Gerrit van de Berg, Gijsbert en Thijs ter Heide, Geert en Joop Fij, later nog Arie Bruinsma, enz enz. Meisjes waren er uiteraard ook bij ons in de buurt. Marie Noordhuis, Leida Wip, Janneke Schuite, Jettie Postma(overl), Rieki Belt, Gerda Schonewille. Maar daar speelden we toch niet zo veel mee. Wel pakvangertje, knikkeren en verstoppertje.

Op school had ik ook veel jongens waar ik mee omging. Henk Dapper, Gerrit Bijker, Jan van Veen, Piet de Vries, Henk Ruyter, Henk Hof, Hein Talman, Gerrit Oort, Herman ten Thij, Jochem de Vos, Gerrit Harselaar, Albert Prins, enz, enz, enz. Albert Prins is ergens nog familie van mij. Zijn opa, Albertus Prins, was een oom van mijn vader Hannes van de Haar. Maar dat geld ook van Daphne Bunskoek. Maar dan naar mijn moeders kant. Mijn moeder heette Masje Bunskoek. Allemaal heel ingewikkeld hoor. Toen ik een jaar of zestien was ben ik jarenlang kameraad geweest van Bennie de Vries. Bennie woonde eerst in de Lonnekerweg, later in de Bultsweg. Naast de familie Oostenbrink en Nijhof? Een heel gezellige buurt.

Basisschool: Dat was de openbare lagere school van meester van der Vlugt. Eigenlijk vond ik ze allemaal wel aardig. Meester ter Riet, meester van der Hoef, meester van der Vlugt. De echtgenote van meester van der Vlugt gaf ook les, Juf van der Vlugt – Crüse heette ze, meen ik. Dat was de derde klas. Dat vond ik een heel lief mens. Maar ook de kleuterjuffrouw van de Akker vond ik heel lief. Het waren toen allemaal van die vader en moederfiguren, vond ik. Ze zagen er allemaal goed verzorgt uit. Schoon en goed in de kleding.

Ouders: Mijn vader en moeder werkten allebei in de textiel. Het waren harde werkers. Dat was hun zo geleerd. Stil zitten was er niet bij. Mijn broer Bert werkt nog een dag in de week in de keuken van het ziekenhuis in Enschede. Mijn oudste zuster Cobie is drie jaar ouder als ik. Wat mijn jongste zus, Bea momenteel doet, weet ik niet. Wij werden opgevoed met normen en waarden. Eerlijk zijn was de boodschap. Eerlijk, betrouwbaar, en behulpzaam naar anderen. Mijn vader en moeder hadden een zeer goed huwelijk. Liefde en harmonie waren de pijlers in ons gezin. Moeder is helaas maar 50 jaar oud geworden. Mijn vader bijna 89. Ze zijn allebei overleden aan kanker. Lieve mensen. Ik draag ze in mijn hart.

Karakter: Ik heb een heel rustig karakter. Ik probeer alles zo goed mogelijk te overdenken, en zo punctueel mogelijk te doen. Dat wil niet zeggen dat ik geen fouten maak. Die maak ik wel degelijk. Ik ben op artistiek gebied behoorlijk begaafd. Dat betekend in mijn geval dat ik heel gevoelig ben. Daarbij moet ik oppassen dat ik niet depressief word. Ik heb daar aanleg voor. Ik heb een behoorlijk fotografisch geheugen. Veel beelden van vroeger liggen opgeslagen in mijn hoofd. Een soort menselijke computer dus. Verder ben ik een perfectionist. Alles wat ik doe moet 100% goed zijn. Verder werk ik graag alleen. Gelukkig had ik die mogelijkheid bij de post. Daar had ik de laatste 10 jaar een geheel zelfstandige dienst. s' Morgens de verwerking van alle antwoordstukken van het hele Tielse ressort, en s' middags een fikse middagbestelling. Alles moest precies kloppen. Dit uiteraard tot grote vreugde van mijn baas. Ik heb dan ook vrijwel geen enkele klacht gehad. Ook in het tekenen ben ik heel precies. Alles moet tot op de millimeter nauwkeurig kloppen.

Ik ben heel gemakkelijk in omgang. En kan goed met tegenslagen omgaan.

Opleiding : De kleuterschool ben ik in een keer door gestoomd. Op de lagere school ging het een stuk minder. In de derde klas blijven zitten. Rekenen kon ik niet zo goed. Een jaar voortgezet lager onderwijs gevolgd bij meester Last op de school vlak bij ons huis.

Doorleren was er niet bij. Er moest gewerkt worden.

Wel een jaar de Ambachtsavondschool in Enschede gevolgd. Tekenen ging goed. Maar, owee, dat rekenen. Wel cursussen gevolgd op de Fabrieksavondschool aan de Noorderhagen in Enschede. Dat was uiteraard tekenen, verder Engelse les. Algemene ontwikkeling, en timmeren. Tien maanden bij de firma Kooy aan de Parkweg in Enschede gewerkt. Maar vanwege de Indonesische kwestie, waardoor het wat slechter ging in ons land, ben ik daar met vijftien anderen ontslagen. Tien en half jaar bij van Heek en Co aan de Noorderhagen gewerkt. Ik was Drosser. In 1963 ben ik naar Tiel vertrokken. Bij de firma Daalderop een opleiding tot forceur gehad op de tinafdeling. Het Bemeteldiploma vakleer forceren gehaald. Mooi vak, maar wel zwaar. Ik heb zeven en halfjaar bij deze firma gewerkt. Maar ook bij Daalderop ging het op den duur slecht. Na een blauwe maandag bij de machinale glasfabriek, 'de Maas' in Tiel te hebben gewerkt, kwam ik bij de Tielse posterijen terecht. Daar heb ik 27 jaar gewerkt. Stad en land in de Betuwe afgesjouwd. Het Tielse ressort is heel groot. Heel veel mensen ontmoet. Heel veel geleerd over deze streek.

Land en plaats waar u nu woont:

De motivatie om in deze streek te gaan wonen was heel simpel. De textiel was een zinkend schip. De gemeente Enschede had geen huis voor ons. De firma Daalderop in Tiel had zowel een woning als werk. De Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Tiel was heel klein, en wilde graag wat meer leden. En Daalderop zocht werkvolk. De kerkeraad en de firma Daalderop werkten in deze samen, door een advertentie te plaatsen in het Geref. Gezinsblad. ( Nu Nederlands Dagblad). Zo sneed het mes naar meer dan twee kanten.

Ik heb daar geen spijt van gehad. Tiel is een mooie oude stad, met een roemrucht verleden. Het is hier een lustoord voor archeologen. De bodem zit tjokvol met sporen van bewoning van eeuwen geleden. Tot ver voor onze jaartelling gaat het terug. Ook qua geschiedenis is hier veel te vinden, ondanks dat bijna de gehele binnenstad in puin heeft gelegen in de oorlog. Het stratenpatroon is nog helemaal middeleeuws. Geschiedenis was ook mijn lievelingsvak op de lagere school. Dus kan ik hier mijn hart ophalen. Dat is ook wel te zien op mijn website http://hennepe.jouwweb.nl

Zelf heb ik ook al dingen gevonden. Oude spijkers, een kanonskogeltje van enkele eeuwen oud, een zilveren lepel.

Bovendien heb je hier ook een prachtige natuur. De Maas, de Waal, de Linge, en de Rijn heb je alle vier onder fietsbereik. Prachtige uiterwaarden, zoals bij Tiel het schitterende 'Wetland.' 40 voetbalvelden groot. Een eldorado van flora en fauna. Struinen langs de Waal is hier een geliefde bezigheid. Maar dan moet je wel een goede conditie hebben. En dat heb ik niet meer zo.

Ook de Utrechtse heuvelrug, met prachtige bossen is niet ver van Tiel.

Glanerbrug: Hoe ik aan Glanerbrug terug denk? Met heel veel genoegen. Maar dat is dan het Glanerbrug van vroeger. Toch kom ik er nog wel één of twee keer per jaar. Het is dan alleen maar om eventjes het gevoel te hebben om weer thuis te zijn. Dat ik alleen maar prettige herinneringen aan Glanerbrug heb is ook wel te vinden op mijn site. Maar liefst drie artikelen van mijn hand staan er op. Het schoolreisje naar Ameland, mijn herinneringen aan de tweede wereldoorlog, en Glanerbrug waar de tijd even stilstond. Daaruit is heel goed op te maken hoe het was in het Glanerbrug van vroeger. Heel veel mensen uit de buurt passeren daarin de revue.

Gezin: Samenstelling: Ik ben al bijna 45 jaar getrouwd met Betsy van de Haar – de Graaf (64). We hebben vijf kinderen gekregen. De oudste, Jacquelien (42) is getrouwd en woont in Tolbert. (Gr). De tweede is John ( bijna 40) is getrouwd en woont in Tiel. Hij is computerprogrammeur op de automatische lasrobots op een groot staalmeubelbedrijf. Dirk (37) is ook getrouwd en woont ook in Tiel. Hij is magazijnbeheerder bij hetzelfde bedrijf. Mirjam (35) woont in Zeist. Ze heeft een deeltijdbaan in een soort buurhuis. Ze werkt met jeugd met een problematiek. Een ander deel werkt ze in een verzorgingstehuis. Ze is niet getrouwd. Matthijs (29) is ook niet getrouwd, en woont nog bij ons thuis. Hij is allroundmedewerker in een grote supermarkt in een dorp onder de rook van Tiel. We hebben zes kleinkinderen.

Eten: Wat ik het liefst eet? Alle groene Hollandse groente. Maar ook houd ik van bloemkool, worteltjes, en noem maar op.

Hollandse pot: Erwtensoep, bonensoep, zuurkool, en stamppot van wortelen en uien komen met vaste regelmaat op de tafel.

Sport: Ik heb die 27 jaar dat ik bij de post heb gewerkt elke dag aan sport gedaan. 15 km. per dag lopen. Idem of per fiets of nog meer. Nu fiets ik regelmatig hier in de buurt.

Vrije tijd: Ik schrijf over de kerkgeschiedenis en plaatselijke geschiedenis van Tiel. Verder schrijf ik de belevenissen van onze kleinkinderen op. Heel leuk hoor. Ik plaats er foto 's van hun tussen, en maak er dan een boekje van. Ook ben ik bezig met een jeugdroman. Dat speelt zich af in het dorpje Glansbrugge. Waar dat ligt mag u raden. Veel dingen die Karel en Suzan beleven, zijn dingen die ik zelf ook heb mee gemaakt. Maar dat heb ik dan wel behoorlijk geromantiseerd Ook zijn alle personen gefixeerd. Of ik het ooit nog ga uitgeven.? Ik weet het nog niet.

Bewondering voor.1. Mijn vrouw Betsy. Ze heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Ze heeft verschillende oudere mensen geholpen tot aan hun dood. 2. Andre Rouvoet van de C.U. Die man heeft een enorme kunde in zich. ( Dit is geen stemadvies hoor). Maar die man is gewoon goed. Verder heb ik een grote verwondering over de natuur. Ik zie dat als een schepping van God. We moeten daar zuinig op zijn.

Kontakt(en): In Glanerbrug vrijwel niet. Maar via mijn zus Cobie en broer Bert word ik wel regelmatig op de hoogte gehouden over het wel en wee van Glanerbrug. Ook het interessante web – site van Glanerbrug bezoek ik regelmatig.

Spijt: Nee dat heb ik niet. Nederland is groter dan Glanerbrug. Ook via de satelliet op internet bekijk ik Glanerbrug wel eens. Als ik dan die enorme wijken zie die om het dorp heen zijn gebouwd, dan vind ik het triest dat er zoveel natuurschoon verloren is gegaan. Het Schipholtgebied bijvoorbeeld. Gelukkig heb ik er nog wat foto' s van.

Ambitie: Of ik nog een verre toekomst heb? Ik weet het niet. Wel dat ik toekomst heb. Ik wil nog wel een paar mooie tekeningen maken. Mooie verhalen schrijven. Mij nuttig maken voor anderen. Nog wat kerkewerk doen. Dat heb ik altijd al gedaan. Met het archief van onze kerk in Tiel hielp ik de archiefbeheerder al enige tijd. We zouden binnenkort weer aan de slag gaan. Maar helaas is de man begin november vrij plotseling overleden aan een hersenbloeding overleden. Op mijn leeftijd wordt het allemaal wat betrekkelijk. Toch zal het archief van de kerk verder geordend moeten worden. Ik wacht dus tot er iemand anders zal worden benoemd. Dan ben ik weer van de partij. Dat het archief op orde is, is heel belangrijk voor ons nageslacht.

Droom: Ik hoop nog een redelijk aantal jaren samen met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen te hebben. Dat mijn jeugdroman ooit nog eens een bestseller zal worden.

Ook dat mijn droom werkelijkheid wordt. Eeuwig leven in de hemel, dat is zeker. Ik hoop daar nog veel Glanerbruggers te ontmoeten. Dat is mijn toekomst.

Hartelijke groeten van Egbert. van de Haar uit Tiel.

http://hennepe.jouwweb.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb