https://www.mijnstadmijndorp.nl/

http://cultureelerfgoedenschede.nl/

http://enschedeooit.nl

 Brief van een vrouw van vlak na de W. O. 2.

Enige jaren geleden kreeg ik een brief toegestuurd van mijn zus die ze in een oud tweedehands boek, wat ze had gekocht, had gevonden. Ze wist niet goed wat er mee te doen. Bij deze plaats ik hem. Het verhaal gaat over een vrouw die mogelijk verkeerd is geweest in de oorlog. Misschien herkend iemand het. Het speeld zich af in de provincie Overijssel. De plaatsen Kampen, Almelo, Deventer, Hengelo en Enschede worden genoemd. Mogelijk is Enschede haar woonplaats, maar zat ze vast in Kampen.Er worden geen achternamen genoemd op één na, mevrouw Leenderds. Het gaat over een moeder die in ieder geval twee kinderen heeft, Jannie en Henkie. Ook haar vader was mogelijk fout geweest. En wie is Mien? En wie is kuil?En verder was p en b niet helemaal duidelijk geschreven. Ik vermoed althans dat het p en b moet zijn. Er worden wel een aantal zaken genoemd, zoals het tribunaal en kamp. Verder geeft ze aan als er met de geldbuidel werd gerammeld je eerder vrij was. Vooral valt het op dat ze heel erg naar haar kinderen verlangt. Door haar foutieve keuze heeft ze ook haar kinderen meegesleurd. Wat is er van Henk en Jannie terecht gekomen? Hebben ze er op latere leeftijd nog last van gehad van de verkeerde keuze van hun moeder? Ook heeft ze het nog over de hele kleine dingen zoals een plakje koek, pyama en een potje creme.

Ik vraag mij ook af of ze het slachtoffer is geweest van de beruchte bijltjesdag. Onder de brief een adres waar je iets kunt lezen over de toestanden in die kampen.

Ik heb de brief geplaatst zoals het is geschreven. De regels zijn vaak aaneen geschreven zonder punten en komma' s. Maar wel een mooi handschrift. Het mooie regelmatige handschrift zou er op kunnen duiden dat het om een rustig evenwichtig persoon gaat. Doch is er wel een bepaalde slordigheid wat betreft de zinsbouw. Dat komt vooral door het ontbreken van punten en of komma' s. Mogelijk is het een vrouw geweest die rustig van karakter was, maar bepaalde slordigheidjes niet erg vond. De naam A.B. Krans - Gunnink is de naam van de drukker van briefpapier te Kampen.

Egbert. 

                                                         ------------------------------------  

                                                                                                             15 Februari 1946.

                                         Lieve Allemaal.

 Ik heb weer even tijd om jullie een brief te schrijven ben nog goed gezond wat ik ook van jullie allemaal hoop. Als ik weer bezoek aanvraag Mien zal ik dat op woensdag doen zooals Jannie zei komt je dat beter uit. Hoe vond je dat jurkje van Jannie aardig niet. Ik heb er  nu ook een aardig roesje in blauw met rood. Henkie was erg gegroeid hij was zoo groot geworden. De kinderen hebben het erg naar de zin wat ik erg fijn vind. Mien als je wilt laat dan Jannie en Henk eens op de foto zetten ik wou zoo graag een foto van hun hebben. Ze hebben hier allemaal foto’ s. Hoe is het met moeder is ze al wat beter doe haar de groeten en wensch haar beterschap van mij. Heb  je in Enschede ook last gehad van het hooge water in Hengelo en Almelo wel hé . Het water staat hier nog niet op de straten. Mien heb je  nog eens naar de p.en b geschreven voor mij. De tribunalen werken langzaam .Hier in Kampen is het  weer afgetreden. Als ik de uitslagen zoo lees moet ik dunkt mij wel op een jaar of langer rekenen maar ja nou we moeten maar afwachten. Van Deventer zijn er hier zo’ n 50 vrijgelaten die dan later nog voor het tribunaal moeten verschijnen ’t gaat allemaal zoo ongelijk bij de eene zit er de pastoor of de advocaat of domine er achter als je geen hulp hebt blijf je wel zitten er zijn al veel gevallen los die ergere zijn dan ik maar ja op een paar maand steekt het ook niet meer je kunt er toch niks aan doen en ik ben het niet alleen. Mevrouw Leenderds is ook los(1) Jannie de eenige die Almelo tot nu toe heeft losgelaten van de leden zij had ook een advocaat op geld kwam het  daar niet aan. Henkie had een mooie broek aan en Jannie heeft me verteld dat ze een nieuw jurkje krijgt. Als jullie willen schrijf dan spoedig terug met veel nieuws. Mien schrijf maar niet aan kuil want  hij was er niet erg over te spreken schrijf hier maar gerust naar toe want dat vinden ze wel goed ’t is nu fijn dat je me hier mag bezoeken anders is het de moeite niet meer waard een kwartier is zo kort. Heb jullie nog eens verzocht om Vader te bezoeken en heb je nog bericht van Vader gehad. Hopelijk gaat hij spoedig naar een kamp. We moeten alles maar afwachten. Ben je al aan de schoonmaak Mien nou hier wel ze hebben er hier een werkster voor en ik doe dan de  kasten ze hebben hier al bijna twee verdiepingen klaar. Gaat An nog verhuizen naar Deventer of weet ze het nog niet. Ze zijn hier in Kampen zoo verlegen om hulp de halve kazerne gaat zo’ n beetje uit werken is dat in Enschede ook zoo erg. Fijn dat Henkie beter leert op school hij is zeker niet meer zo ondeugend of wel of gaat het nog al. Als jullie me komen bezoeken wil je dan een potje crème een katoenen pyjama   en als je kunt krijgen een beetje biskwie  en koek misschien heeft Jo dat nog voor me ik wou dat zo graag voor de boterham hebben. Nog bedankt voor  wat je me de vorige keer voor me mee gegeven had. Ik ben ook weer  met cadeautjes bezig. Nu ga ik eindigen want de brief is vol.

                                                   Ontvang  Allemaal de   

                                                   Hartelijke Groeten doe ook de              

 Schrijf spoedig terug.                   familie de Groeten en Jannie en

                                                   Henk een dikke zoen van je Moeder.

 

                          -------------------------------

(1) Los betekend vrij

De toestanden in die kampen. Klik hieronder op:

http://www.nationaalarchief.nl/images/3_9564.pdf