Glanerbrug, de kleine zelfstandige.
Link: http://cultureelerfgoedenschede.nl/
http://enschedeooit.nl
Hier kunnen nabestaanden van de kleine zelfstandigen hun verhaal over het wel en wee van hun ouders kwijt. Hoe zijn ze in Glanerbrug gekomen? Hoe zijn ze gestart?
In deze rubriek wil ik een aantal kleine zelfstandigen de revue laten passeren. De eerste is Jaap Bremer, Herenkapper te Glanerbrug.
De Historische Kring Glanerbrug wil graag weten of iemand ooit wel eens heeft gehoord van de Eekmaatdwarsweg. En waar was deze? Mail mij of schrijf een berichtje op deze site.
Jaap Bremer en Geesje Bremer - Knol.
Mijn vader komt uit Assen, na zijn vakdiploma kapper gehaald te hebben werd Assen voor hem te klein en ging hij de wijde wereld in. op z’n 23e op de fiets, had al wat plaatsjes aan gedaan maar vond niet wat hij zocht. Dus weer op zoek naar iets wat hem helemaal aanstond.
Zo kwam hij bij zijn broer Harrie, die in Enschede woonde, en getrouwd was. Mijn vader had het plan om eens in Gronau te kijken/zoeken voor een baan als kapper. Al fietsend reed hij dus van Enschede naar Glanerbrug, en daar zag hij bij Sina Kuiper/ernaast zat Jan Jansen een bord aan het raam hangen van....leerling kapper gevraagd..... . Een leerling was hij niet meer maar ging toch maar eens vragen, en werd aangenomen (toen was er schaarste aan kappers nu is het het tegenover gestelde). Maar hij had dus vanaf maart 1933 werk als kapper. Maar nog geen dak boven zijn hoofd.
In die tijd had mijn oma, die aan de Bentstraat 75 woonde tegenover de broodbakkerij, altijd kostgangers op zolder slapen. Dus werd m’n vader daar heen gestuurd, en ach....waar er 5 slapen konden er toch ook wel 6 slapen niet? Dus zo gezegd zo gedaan.
Daar kwam mijn moeder, een mooie flinke meid van 16 jaar op een avond binnen na haar werk bij Ramie Union, en het was liefde op het eerste gezicht.
Mijn vader is nog 2 jaar bij Kuiper blijven werken als kapper en is toen voor zichzelf begonnen aan de Veldstraat nr:16 in de voorkamer.
Wat de verkering met mijn moeder Geesje Knol betrof dat ging uitstekend. temeer....er nog 2 kostgangers bij kwamen en de zolder zo vol werd dat hij, uiteindelijk mocht verhuizen naar de kamer van mijn moeder, samen in een twijfelaar 120/180. Dus zij waren hun tijd ver vooruit haha.
Daarvoor had mijn moeder het bed gedeeld met Beppe de moeder van haar moeder, die overleed uiteindelijk op 102 jarige leeftijd. Zodoende kwam er een slaapplek vrij.
Daar mijn oma aan een oogziekte leed, en bijna blind was, deed mijn vader op de maandag alle was en hing die ook op. Bij goed weer ruimde hij als alles droog geworden de was ook in de kasten en manden.
Rechts Geesje Knol met de Banjo. Links Annie Snuverink met een mondorgel.
Geesje was hier 24 jaar. De foto is in 1941 genomen.
Later heeft mijn vader aan de Veldstraat 26 in de voorkamer gewerkt als kapper bij de familie de Ruijter. Zij was van Poepjes (zie foto met Albert in het midden later is nog dochter Jannie erbij gekomen). Het huis Veldstraat 26 was eigendom van Piet Visser die aan de voorkant, (waar later mijn vader werkte als kapper) een kaas winkel had met een mooie granieten vloer. En verder een schuur achter het huis van 5x14 meter + een zolder. Toen de familie de Ruiter ging verhuizen naar de Abel Tasmanstraat, werd mijn vader aangeboden het huis te kopen voor 4000 gulden nou nou....daar wilde hij zeker een week bedenktijd voor hebben!
Omdat ik al geboren was,13-02-1946, en wij in de voorkamer aan Veldstraat 75 woonden, en sliepen met zijn 3en in de bedstee, vond mijn moeder het de hoogste tijd worden, om eindelijk het ouderlijk huis te verlaten. Het was om de hoek van de Veldstraat, dus kon ze haar moeder nog iedere dag helpen.
Het huis is in 1950 uiteindelijk gekocht, en vandaaruit ben ik ook getrouwd.
(als je het goed uit rekent, ben ik opgericht in de bevrijding’ s maand mei 1945 kijk op de bijgevoegde trouwkaart.
Ria Wuite - Bremer. Thailand.
Let op de laatste regel. Kop en schotel en glaswerk meenemen.
Kijk voor nog twee verhalen van Ria Wuite - Bremer op:
http://hennepe.jouwweb.nl/glanerbrug-die-goede-oude-tijd