Glanerbrug zit vol met verhalen!!!! Schrijf ze op, en stuur ze naar de Historische Kring Glanerbrug.

  https://www.mijnstadmijndorp.nl/

http://cultureelerfgoedenschede.nl/

U bent hier op de website van  Egbert van de Haar. teTiel.

  

                                        Hoe oud is Glanerbrug ?

 

 1843.

GLANERBEEK of Mulderingsbeek, water in Twenthe provincie Overijssel dat in het Eschmarksche Broekheurne bij de Lappe ontstaat. In noordoostelijk langs Aamsveen naar de Pruissische grenzen loopt. Aldaar de uit Pruissisch Aamsveen voortkomende Flörbache opneemt. Voorts in eene meer noordelijke richting langs de grenzen tusschen Overijssel en Pruissen stroomt, en zich eindelijk in den Dinkel ontlast.  

                                                                                                                                                                                                                 

GLANERBRUGGE gehucht in Twenthe provincie  Overijssel arr en 5 u OZO van Almelo kant en 1 ½ u O van gem. Enschede  en 1 u OZO van Lonneker met 6 of 7 huizen en 40 inw. Dit gehucht ontleent zijnen naam van eene brug over de Glanerbeek Ook heeft men er een grenskantoor voor den in en uitvoer van goederen naar Pruissen. Hier zijn mede de grenstekens tusschen ons rijk en  laatstgemeld land geplaatst.

 

Bron Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden. A. J. van der Aa. 1843.

Maar Glanerbrug werd al eerder in de pers genoemd.

 

 

Knipse-4.JPG

 

                                    

Glbrugkerkjpgr.jpg

 

1

Glanerbrug met de Ned. Herv. Kerk.

SanatoriumBruggerboschJPGd.JPG

 

 

2

Sanatorium Bruggerbosch nabij Dolphia.

 

IMG_5318-1.jpg

 

3

Dit is een foto  van mogelijk mogelijk een van de eerste klassen van  de Groen van Prinsterer school ? Mogelijk een paar jaar voor de oorlog.

IMG_5319-1.jpg

4

IMG_5320.jpg

5

 

IMG_5321.jpg

6

 

Het meisje op de bovenste drie foto' s , links in beeld met de witte strik is Jeltje Kampenga .

 

boemeltjeindeBeekhoek.jpg

 

 

6

Wie kent niet het treintje naar van Heek in Losser. Hier rijdt hij richting Glanerbrug - Losser.

 

P5130039.JPG

 

7

Hierbij een foto van het graf van Hans Fiselier, wat een drama, hij viel op een stroomdraad die was losgebroken van de bovengrondse kabels

op weg naar de spoorwachter, hoek Pastoor Meierstraat  Vijverstraat ,De fam Fiselier woonde naast ons in dePastoor Meierstraat.

Ik ben hem niet vergeten

 

Benni Edelenbos.

foto005-001-1.jpg

 

8

Mooi dingetje toch?

fotoben2021-001-1.JPG

9

Hierbij een foto van mijn kreidler florett uit 1965. Bennie Edelenbos.

 

10

Café TerHaar sive Droste.

 

11

Een oude foto gemaakt op Dolphia. Het is mogelijk rond 1940 gemaakt. Deze is gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van mijn oom Willem Hagels en tante Aaltje Hagels - van de Haar. Het kleinste jongetje met stropdasje ben ik ,Egbert van de Haar. Naast mij mijn zus Cobie van de Haar. De vrouw rechts achter is mijn moeder Masje van de Haar - Bunskoek. de vrouw met de bloemen in het haar in Tante Aaltje Hagels van de Haar. Daarnaast ome Willem Hagels. Het bruiloftsfeest was inhet huis van familie vanome Willem Hagels op Dolphia. Fotoarchief Cobie Evers - van de Haar.

 

Albert Hoekman, geboren en getogen op Dolphia,kon mij precies vertellen waar deze foto is genomen.Volgens hem is deze foto is genomen in de Louis Bothastraat vanaf de kant van de Sleutelweg. Ik zie het aan de huizen met de puntdaken dwars op de rijtjeshuizen. Deze stonden aan de Louis Bothastraat en aan de Christiaan de Wetstraat aan weerszijden van de Joubertstraat, het korte straatje tussen de Louis Bothastraat en de Christiaan de Wetstraat. Dat het de Louis Bothastraat is zie ik aan de strook gras tussen het trottoir en de rijweg en aan de bomen links, die waren de afscheiding van de toenmalige inrit naar de boerderij van ... die daar heeft gestaan.  

    

 

 

12

Dit is toch wel een zeer oude foto van Glanerbrug. Het is de winkel van A. Schuite aan de Straot. Rechts er naast de manufacturenzaak van K.D. Kooij.

Wie kan er nog meer over vertellen? Een foto van Joop Schuite.

Aanvulling .

Egbert, op deze foto zit mijn oma Martha Schuite met waarschijnlijk mijn vader Gerrit op schoot. Wie er naast staat weet ik niet..misschien haar moeder? Grada Buchner.

 

 

 13

                     De Gereformeerde kerk in de Schipholtstraat te Glanerbrug.

 

 

 

 

 

 14

De Tolstraat van heel lang geleden. Het doktershuis herken ik, maar de andere panden niet. Het torentje komt mij onbekend voor. Wie weet het??

 

Knipsel-2.JPG

15

Bij deze een foto van het blauwe kerkje van de andere kant.

 

 

 16

Een glorieus elfal van Eilermark uit de vijftiger jaren uit de 20 e eeuw. Staand v .l. n. r. Jaap van de Ende, Klaas van Dam, Harrie Hoepe? Heinie Munneke, Willie Perik, Wim Dijksma of Dijkstra, Wolter Kelder, ? Zitten v. l. n. r. Engelbert Dalenoord, Henk Eggert, Willem Warringa, Klaas Belt, ?

Wie weet het beter?

 

17

De muziek was altijd behoorlijk aanwezig in Glanerbrug. Altijd hoorde je iemand wel aan het oefenen in een huis. De Jongs oet 't Ven maakten er ook altijd een vrolijke boel van. Wie kent wie?

 

 

18

Hier een foto vanuit de kerkstraat 73. in de oorlog is die gemaakt mijn oudste zus Alie geboren in 1940de eerste kleindochter met opa Bouwhuis, mijn vader Jaap Regeling had in de voorkamer een groente winkel.

Foto en tekst : Janna Brouwer

 

19                                   

 Hier een foto met Lida Gerrie Femmie Janna Grietje Striezenau en een onbekende, en achter het raam Alie Regeling.en  in het nieuwe huis aan de Kerkstraat 73. Foto en tekst Janna Brouwer.

 20

Aan de overkant de winkel van Gosselt met z,n allen aan het hoelahoepen. Foto en tekst: Janna Brouwer.   

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb